Att be om hjälp kan vara oerhört svårt. Ibland kan det vara lättare om man får lite mer information eller får ta kontakt med någon anonymt. Här finns exempel på hjälp och stöd som finns.

Aldrig Ensam

Aldrig Ensam är ett informationsprojekt som sprider kunskap och bryter tystnaden kring det tabubelagda ämnet psykisk ohälsa. Organisationen startades av Charlie Eriksson för att bidra till en mer öppen dialog kring ämnet psykisk ohälsa. 2017 släppte Charlie en bok om sin historia och information om psykisk ohälsa.

facebook.com/aldrigensamcom

BUP – Barn- och ungdomspsykiatrin

Till bup.se kan du skriva anonymt och fråga om olika svårigheter och problem. De som svarar på frågorna är kuratorer och psykologer som jobbar på BUP, barn- och ungdomspsykiatrin. Du kan också läsa andras frågor och svar.

BRIS – Barnens Rätt i Samhället

Ring, mejla eller chatta med Bris eller prata med andra unga i Forum.

Telefon: 116 111

Brottsofferjouren – unga brottsoffer

Brottsofferjouren hjälper dig om du utsatts för brott, blivit vittne till ett brott eller har någon i din närhet som utsatts för ett brott. De kan till exempel ge stöd, råd och information. Brottet behöver inte vara anmält. Det kostar inget att ringa dit och du kan vara anonym. Brottsofferjouren har en särskild verksamhet för unga mellan 12-25 år.

Telefon: 0200-21 20 19
Mejl: fraga@boj.se

Drugsmart

Drugsmart är en sajt med information om alkohol och andra droger. Här kan du som är mellan 13-19 år anonymt ställa en fråga om alkohol, andra droger och missbruk. Du som har missbruk i familjen kan få hjälp att hitta en stödgrupp.

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Frisk & Fri har en närståendelinje dit du som är närstående till någon som har en ätstörning kan ringa. Du får prata med någon som har egen erfarenhet av att vara närstående till någon med en ätstörning. Samtalet är gratis och du får vara anonym.

Telefon: 0200–125 085

Föreningen Storasyster

Föreningen Storasyster ger råd och stöd till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De ger även stöd om du är anhörig till någon som blivit utsatt. Med Föreningen Storasyster kan du mejla och chatta. Du kan även få en chattsyster eller chattbror.

Mejl: jour@foreningenstorasyster.se

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är Röda korsets chattjour för dig som är under 25 år. Där du kan chatta anonymt om precis vad som helst.

Maskrosbarn

Maskrosbarn finns för dig som är ung och som har en förälder som missbrukar eller är psykiskt sjuk. Du kan få chatta med någon som vet hur det är att vara i samma situation. Du kan också få en stödperson på Skype som du har flera samtal med. Alla på Maskrosbarn har själva vuxit upp med en förälder som dricker för mycket, tar droger eller mår psykiskt dåligt. På Maskrosbarn finns också ett särskilt barnombud som kan hjälpa dig som har kontakt med socialtjänsten.

Novahuset – Föreningen mot sexuellt våld

Novahuset kan du kontakta om du eller någon du känner har blivit utsatt för sexuella övergrepp eller varit med om sex som inte känts bra, online eller offline. Du kan få stöd på telefon, chatt eller mejl. Novahuset kan även hjälpa till med medföljning i samband med till exempel polisanmälan, rättegång, besök hos socialen eller läkare.

Riksförbundet Balans

Riksförbundet Balans är en förening för personer som upplevt depression/bipolär sjukdom och för anhöriga. Föreningen anordnar bland annat självhjälpsgrupper och anhörigträffar.

RFSU

RFSU är en organisation som informerar om sex och relationer. På RFSU-chatten kan du ställa en privat fråga och få svar från deras chattare. Du kan också läsa andra frågor och svar i Frågelådan.

RSMH – Riksförbundet för social och mental hälsa

Riksförbundet för social och mental hälsa är en intresseorganisation för personer med psykisk ohälsa. Föreningen har lokala avdelningar över hela landet. RUS är RSMHs ungdomsförbund.

SHEDO

Föreningen SHEDO jobbar mot ätstörningar och självskadebeteende. De har en jourmejl dit du kan skriva om du behöver prata med någon eller om du har funderingar kring psykisk ohälsa. Det kan gälla dig själv eller någon annan. De som svarar på mejlen har egna erfarenheter av ätstörningar och självskadebeteende, men mår bra i dag. SHEDO driver också självskadechatten som är öppen några dagar i veckan.

Mejl: jour@shedo.se

Chatt: shedo.se/chatt

Självmordslinjen

Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa och stödjer människor i kris. Du som har tankar på att ta ditt liv eller som har någon närstående som gör det kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl.

Telefon: 90 101

Snorkel

Snorkel är en sajt med information om nedstämdhet, oro, ångest och stress. Här finns tips på hur du kan må bättre om du mår dåligt. Du kan också ställa en fråga och få ett personligt svar, eller läsa andras frågor och svar. Du får vara anonym.

SPES – Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandes Stöd

SPES är till för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv. Via SPES kan du få stöd och hjälp. De anordnar till exempel träffar och har även en telefonjour som du kan ringa till. Alla som du har kontakt med har själva förlorat någon genom självmord.

Telefon: 020-18 18 00

Mejl: info@spes.se

Tilia

Tilia är en ideell organisation som arbetar med ungas psykiska ohälsa (mellan 12 – 30 år). De arbetar dels stödjande genom chatt- och mailstöd och finns även på sociala medier. Varannan söndag sänder de insta-live, de driver podcasten Tiliapodden samt bloggar.

Trygga Barnen

Du kan ringa Trygga Barnen om någon i din familj eller närhet har problem med alkohol, droger eller mår psykiskt dåligt. Du kan också chatta på Kik. De som svarar vet hur det är att växa upp med föräldrar som har alkohol- eller drogproblem eller som mår dåligt av någon annan anledning. De har tystnadsplikt och du kan vara anonym.

Telefon: 070-47 77 910

UMO – Din ungdomsmottagning på nätet

Du ställa frågor anonymt om hälsa, sex och relationer på Fråga UMO. Du får svar av någon som jobbar på en ungdomsmottagning eller inom elevhälsan.

Unga Lukas

Unga Lukas är ett stödforum på nätet för ungdomar – om psykisk hälsa, relationer och livsfunderingar. Här finns andra unga som har erfarenhet av att må dåligt – men som vet att det går att må bättre igen. Stöd finns även att få i deras chatt, av vuxna med kunskap och erfarenhet.

facebook.com/ungalukas

instagram.com/ungalukas

Ungdomar.se

På denna sajt kan du snacka med andra ungdomar i deras forum, läsa en massa artiklar och intervjuer och ställa frågor om allt möjligt till en stödpanel. Helt anonymt, så klart. Här hittar du också videor, quiz och en massa annat smått och gott.

ÅSS – Ångestförbundet

Ångestförbundet (ÅSS) är en rikstäckande förening för personer med ångestsyndrom och deras anhöriga. På hemsidan finna bland annat en faktabank om ångest och erbjuder stöd i form av chatt, gästbok och stödtelefon.

Ätstörning.se

Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS, står bakom sidan atstorning.se. Där kan du ställa frågor om ätstörningar och få ett personligt svar. Du kan också läsa andra frågor och svar.