Psykisk ohälsa. Psykisk sjukdom. Bara av att läsa eller höra orden väcks något. När jag var sjuk pratades det inte om det. Det var skamligt och inget som skulle synas eller märkas. Men hos mig märktes det och hela familjen påverkades.

När jag var 27 år fick jag en allvarlig fysisk sjukdom. Jag hade kunnat dö. Men om sanningen ska fram har jag aldrig känt mig så levande som jag gjorde då, till skillnad från ungdomsåren som kantades av flera psykiska sjukdomar. Min vändning kom efter att jag försökt ta mitt liv och fick hjälp.

Varje år tar cirka 1500 personer sitt liv bara här i Sverige. Så hur kan vi låta bli att prata om det? Hur kan vi låta bli att prata om den psykiska ohälsan bland ungdomar när den fortsätter att öka?

Jag tänker inte vara tyst längre, för det här behöver vi prata om. I min föreläsning berättar jag om mina egna erfarenheter av psykisk sjukdom och vägen tillbaka till ett välfungerande liv. Jag blandar mina erfarenheter med fakta om vad psykisk ohälsa är och hur det kan yttra sig. Hjälp finns att få men för att kunna få hjälp måste vi först våga prata om att psykisk ohälsa förekommer och att det inte är något att skämmas för.

Genom att berätta om min resa vill jag sprida kunskap och förmedla hopp. Hopp om att livet kommer att förändras oavsett hur mörkt det stundtals kan kännas.

Sedan 2009 är jag utbildad socionom och idag arbetar jag förebyggande med barn och ungdomar i en kommun i nordvästra Skåne.

Kontakta mig för mer information eller för att boka.

 

”Stort tack till dig Hanna för din föreläsning! Det gick rakt in i mig. Jag kan inte säga att jag har upplevt ens en tiondel av vad du gjort men jag tampas med psykisk ohälsa och går på mediciner. Du satte ord på mycket av mina känslor och det hjälper så mycket att höra andras resor. Så tusen tack för att du delade med dig, du GÖR skillnad! Du gjorde skillnad för mig”.